E-SHOP MY PET CENTER

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ποιος ο ρόλος των παιδιών στην εκπαίδευση του σκύλου;

Πολύ συχνά, η συμπεριφορά ενός σκύλου επηρεάζεται κατά πολύ από τη συμπεριφορά των παιδιών τριγύρω του. Αυτό βέβαια είναι λογικό, καθώς τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια από ότι οι ενήλικες. Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι αποτελούν υπέροχη συντροφιά για τα παιδιά και συχνά εξοικειώνουν αυτά με τις έννοιες της υπευθυνότητας και της ασφάλειας. Επιπλέον, εξαιτίας της μικρής διάρκειας ζωής του, ένας σκύλος βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν και να ανταπεξέλθουν στην απώλεια. Σε αντίθεση, τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να πειράζουν και να φέρονται με σκληρότητα απέναντι στο σκύλο, ενθαρρύνοντας έτσι τα είδη συμπεριφοράς του ζώου που εσείς θέλετε να αποφύγετε (π.χ. πηδήματα, δαγκωματιές, παρακαλετά). Αν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά του σκύλου αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το κάθε μέλος της οικογένειας, θα είναι δύσκολο για το σκύλο να κατανοήσει ποιά συμπεριφορά του είναι η επιθυμητή. Παρομοίως, οι σκύλοι οι οποίοι είχαν βιώσει στο παρελθόν αρνητικές ή σκληρές εμπειρίες με παιδιά, αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη συνέχεια της ζωής τους με επιφύλαξη. Επομένως, είναι σημαντικό για τους σκύλους να έχουν όσο το δυνατό πιο πολλές θετικές εμπειρίες με παιδιά και ότι τα παιδιά όπως και οι ενήλικες θα εξασκούνται στην καλή εκπαίδευση και στις πρακτικές διαχείρισης του ζώου τους.
Προκαλεί εντύπωση ότι οι ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων συχνά εξετάζουν τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του ζώου προς τα ίδια τα παιδιά του ως πιθανή ένδειξη για το πώς εκείνα, με τη σειρά τους, μεταχειρίζονται το ζώο τους. Έτσι, οι γονείς που έχουν παιδιά με καλούς τρόπους και αυτοπεποίθηση, έχουν πολύ συχνά σκύλους με καλή συμπεριφορά. Αν και δεν υπάρχει ανάλογη επιστημονική μαρτυρία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υπερδραστήρια παιδιά έχουν αρνητική επίδραση πάνω στους σκύλους μέσα στο σπίτι.
Και αν δεν έχω παιδιά;
Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά, είναι σημαντικό να φέρνετε το σκύλο σας σε επαφή με όσο περισσότερο παιδιά είναι δυνατό. Ο σκύλος σας, άλλωστε θα συναντήσει παιδιά κάποια στιγμή στο πάρκο, τη βόλτα ή τις διακοπές. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συμπεριφοράς των παιδιών, όπως είναι οι δυνατές φωνές, η ενθουσιώδης συμπεριφορά και οι γρήγορες κινήσεις χεριών. Οι τάξεις των κουταβιών που επιτρέπουν τη συμμετοχή παιδιών αποτελούν καλή ευκαιρία για το σκύλο σας να συναναστραφεί παιδιά σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει πλήρως κοινωνικοποιηθεί με τα παιδιά, θα πρέπει να επιδείξετε προσοχή κατά τη διάρκεια των αρχικών συστάσεων. Ο καλύτερος τρόπος να συστήσετε ένα σκύλο σε ένα παιδί είναι να ζητήσετε από το παιδί να βάλει μια λιχουδιά για σκύλους στην παλάμη του και να πλησιάσει το σκύλο ώστε εκείνος να πάρει το μεζέ. Το παιδί θα πρέπει να κρατάει το χέρι του ακίνητο, χαμηλότερα από το στόμα του σκύλου. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να χαϊδέψει ή να ξύσει το σκύλο κάτω από το σαγόνι του ή γύρω από το λαιμό του και όχι πάνω στο κεφάλι του. Το να χτυπάμε απαλά με την παλάμη μας το κεφάλι του σκύλου εμποδίζει τα αισθητήρια όργανά του και ίσως παρερμηνευτεί από εκείνον ως πράξη επιθετικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου