E-SHOP MY PET CENTER

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πως να σταματήσουμε το σκύλο μας να τραβάει το λουρί του

Τίποτα άλλο δε σας στερεί την απόλαυση που αισθάνεστε όταν βγάζετε το σκύλο σας βόλτα από το να σας σέρνει σε όλο το δρόμο και μετά να έχετε και το πονεμένο σας χέρι να σας το υπενθυμίζει!
Γιατί λοιπόν ο σκύλος μας σέρνει από τη μία κολώνα στην άλλη; Ένας σκύλος τραβάει το αφεντικό του γιατί θέλει να προχωρήσει μπροστά να δει τί ενδιαφέρον υπάρχει εκεί. Και αν το καλοσκεφτείτε, απλά το γεγονός ότι εμείς προχωράμε μπροστά όταν ο σκύλος μας τραβάει, ενισχύει στο μυαλό του την αξία του τραβήγματος. Γι’αυτό, καλά καταλάβατε! Δικό μας τελικά είναι το φταίξιμο που ο σκύλος μας τραβάει το λουρί!
Στο παρελθόν, πολλοί άνθρωποι κατέφευγαν στις chokechains(αλυσίδες που με το τράβηγμα προκαλούσαν πνιγμό στο σκύλο) ως μέσο αποθάρρυνσης του από το να μας τραβάει. Εκτός όμως από το προφανές γεγονός ότι η όλη εμπειρία είναι πολύ δυσάρεστη για το σκύλο, τέτοιες μέθοδοι έχουν πια παραγκωνιστεί και αντικατασταθεί από άλλες θετικές και ανταποδοτικές τεχνικές.
Ποιά είναι τα πρώτα βήματα;
Η αγορά ενός headcollar(κολάρου που δένει γύρω από τη μουσούδα του σκύλου) είναι το πιο χρήσιμο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα headcollar σας επιτρέπει να ελέγχετε τις κινήσεις του κεφαλιού του σκύλου σας καθώς, την κίνηση του κεφαλιού θα ακολουθεί τώρα και το σώμα. Λειτουργεί δηλαδή όπως και τα καπίστρια των αλόγων. Το HaltiandGentleLeader είναι η πιο δημοφιλής εκδοχή αν και διατίθεται μεγάλη γκάμα τέτοιων προϊόντων στην αγορά.
Εκτός και αν έχετε ένα πολύ μικρό σκύλο, αξίζει να αγοράσετε ένα λουρί εκπαίδευσης. Κάποια από αυτά (π.χ. το HaltiTrainingLead ) σας επιτρέπουν να τα δέσετε γύρω από τη μέση σας ή πάνω από τον ένα σας ώμο. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα και όχι ο ώμος σας θα δέχεται την καταπόνηση από το τράβηγμα του σκύλου σας.
Και μετά τί γίνεται;
Τώρα που λύθηκε το πρόβλημα της καταπόνησης του σώματος σας, είναι ώρα να ξεκινήσει η εκπαίδευση. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μην ενισχύετε την τάση του σκύλου να τραβάει το λουρί και αυτός είναι φυσικά… να μην προχωράτε όταν αυτός σας τραβάει! Τότε πότε μπορείτε να συνεχίσετε να περπατάτε; Μόνο όταν ο σκύλος σας στρέψει την προσοχή του προς τα εσάς και το λουρί του είναι χαλαρό.
Αν ο σκύλος σας προσπαθεί να σας τραβήξει αλλά μάταια, δεν κουνήστε ρούπι, σύντομα θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και θα κοιτάξει πίσω να δει γιατί έχετε σταματήσει. Με αυτή την κίνηση του, θα χαλαρώσει το λουρί και μόλις σας κοιτάξει στα μάτια, πείτε ΚΑΛΟ ΑΓΟΡΙ/ΚΟΡΙΤΣΙ και αρχίστε να περπατάτε προς τα μπροστά ξανά.

Μόλις το λουρί τεντωθεί, σταματήστε και επαναλάβατε τη διαδικασία. Ξέρω από την εμπειρία μου, ότι αυτό απαιτεί υπομονή αλλά τελικά θα αποζημιωθείτε! Μόλις ο σκύλος σας μάθει επιτυχώς να περπατάει χωρίς να τραβάει το λουρί, μπορείτε να αρχίσετε να τον εκπαιδεύετε για το επόμενο στάδιο που είναι να περπατάει δίπλα σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου